Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σεμινάρια με θέμα "Μαθητικό Ραδιόφωνο" για εκπαιδευτικούς Μουσικής (Γεωργία Γ. Μαρκέα)

Την Πέμπτη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  ολοκληρώθηκε ο κύκλος σεμιναρίων με θέμα "Μαθητικό Ραδιόφωνο" που συνδιοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο Μουσικής με έδρα την Α΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας, Γεωργία Μαρκέα, την εταιρία "European School Radio" και το 1ο Ε.Κ. Αθήνας. 

Οι  εκπαιδευτικοί Μουσικής αισθάνθηκαν πως η επιμόρφωσή τους στο Μαθητικό Ραδιόφωνο ήταν πλήρης και ήδη πρότειναν στα σχολεία που εργάζονται να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό που πρόσφατα εισήχθη στα δημοτικά σχολεία. 

Τα τρία πρώτα δίωρα σεμινάρια με θέμα «Μαθητικό Ραδιόφωνο» ήταν βιωματικά κι έλαβαν χώρα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 και την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 από 12:00 έως 14:00 σε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα με τριάντα Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στο 1ο ΕΚ Αθήνας στην οδό Νέστου 4, στην πλατεία Μαβίλη στους Αμπελόκηπους. 

Στο τέταρτο σεμινάριο που έλαβε χώρα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, έγινε παρουσίαση της δράσης, πρόταση τρόπων αξιοποίησης του ραδιοφώνου στο μάθημα της Μουσικής, ενημέρωση για τον ραδιοφωνικό διαγωνισμό "Κάν' το ν' ακουστεί", επίδειξη του λογισμικού Audacity και βιωματική δράση ηχογράφησης-επεξεργασίας ήχου και ερμηνεία μουσικών έργων. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου είχε ως εξής:

Εισηγήσεις: 
α. "Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο και Κοινωνία".
Εισηγήτρια:  Γεωργία Γ. Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής, 
Post-doc στο Μουσικό Ταλέντο, post-doc στις Νέες Τεχνολογίες στη Μουσική, PhD στη Μουσική Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Institute of Education. 
β. "Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο: Ένα Στοίχημα για την Ελληνική Εκπαίδευση".
Εισηγήτρια: Σοφία Λεβαντή, Καθηγήτρια Μουσικής, Master of Music Performance and Literature, Eastman School of Music, Rochester, New York, 
μέλος της Επιστημονικής Εταιρίας European School Radio και πρέσβειρα του Μαθητικού Ραδιοφώνου. 
Μετά τις δύο ομιλίες, ακολούθησε η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην παραγωγή μιας ολιγόλεπτης ραδιοφωνικής εκπομπής με τη μετάδοση μιας μικρής συναυλίας. 
Τα έργα που ερμηνεύτηκαν ήταν τα εξής: 
1. Fauré, Gabriel - Berceuse No. 1 from Dolly Suite Op. 56, έργο για τέσσερα χέρια. 
Πιάνο: Σοφία Λεβαντή και Γεωργία Γ. Μαρκέα
2. «Μόνο». Μουσική: Λένα Πλάτωνος Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης. 
Τραγούδι: η μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, Κατερίνα Βέρδη
Συνοδεία στο πιάνο: Γεωργία Γ. Μαρκέα.

Ακολουθούν φωτογραφίες της δημοσιογράφου Ασπασίας Μπέτα από το σεμινάριο που έλαβε χώρα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Γεωργία Γ. Μαρκέα: "Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο και Κοινωνία"
Φωτογραφία: Ασπασία Μπέτα

Γεωργία Γ. Μαρκέα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8-9-2016
Φωτογραφία: Ασπασία Μπέτα


Σοφία Λεβαντή και Γεωργία Γ. Μαρκέα στο πιάνο για τέσσερα χέρια (και δύο καρδιές)
Φωτογραφία: Ασπασία Μπέτα


Κατερίνα Βέρδη: Τραγούδι
Γεωργία Γ. Μαρκέα: Πιάνο
"Μόνο": Μουσική Λένας Πλάτωνος και Ποίηση Κώστα Καρυωτάκη
Διδασκαλία τραγουδιού: Μιχάλης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Ασπασία Μπέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου