Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσκληση προς Εκπαιδευτικούς Μουσικής για Ημερίδα στις 27-2-2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Γεωργία Γ. Μαρκέα)

Αγαπητοί/-ές Συνάδελφοι,
Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο». Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) από τις 12:00 έως τις 16:30. Στους εκπαιδευτικούς Μουσικής έχει δοθεί έγκριση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Αρ. Πρωτ. 1501/10-02-2015) να την παρακολουθήσουν από τις 12:00 έως 14:00.
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με τη συνεργασία των εξής φορέων: του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ).
Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη. Απαιτείται μόνο εγγραφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2015-02-27). Η Ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live/.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12:00 - 12:10   Καλωσόρισμα από τη Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
12:10 - 12:30   Η συνεργασία του ΕΚΤ με πολιτιστικούς φορείς για την ανάδειξη ψηφιακού περιεχομένου μέσω των υπηρεσιών SaaS (Software as a Service) - Το παράδειγμα της Ευτέρπης
Ελένη Αγγελίδη, Υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών ΑΒΕΚΤ, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Παρουσίαση του Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου "Ευτέρπη" από τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"
Α. Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"- Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής (Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα, Βέρα Κριεζή, Γιώργος Μπουμπούς)
12:30 - 12:45   Ο ρόλος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στη διάχυση της εκπαιδευτικής πληροφορίας, η προσφορά της στην ελληνική μουσική εκπαίδευση με το πρόγραμμα "Ευτέρπη"
Στεφανία Μεράκου, Μουσικολόγος, ΜΑ, Διευθύντρια Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
12:45 - 13:00   Θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και επιλογή τραγουδιών
Βάλια Βράκα, Μουσικολόγος, Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
13:00 - 13:15   Η βάση δεδομένων, πρότυπα, τεχνικές προδιαγραφές και η χρήση της
Γιώργος Μπουμπούς, Βιβλιοθηκονόμος, MSc, Ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Παρουσίαση του Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου "Ευτέρπη" από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ)
Β. Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ζωή Διονυσίου, Μαίη Κοκκίδου, Νίκος Θεοδωρίδης, Σοφία Αγγελίδου, Χαρά Κατσώχη)
13:15 - 13:30   Αρχές, στόχοι και οργάνωση του υλικού της Ευτέρπης
Σοφία Αγγελίδου, Εκπ. Μουσικής, Υπ. Διδάκτ. Ιονίου Πανεπιστημίου &
Δρ. Χαρά Κατσώχη, Εκπ. Μουσικής
13:30 - 13:45   Το τραγούδι στο σχολείο μέσα από το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Δρ. Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
13:45 - 14:00   Ο άξονας της διαθεματικότητας στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Δρ. Μαίη Κοκκίδου, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
14:00 - 14:15   Μουσικά σύνολα στο σχολείο: προτάσεις εφαρμογής στο μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, Μέλος ΕΕΠ, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
14:15 - 14:45   Συζήτηση
14:45 - 15:15   Διάλειμμα - Kαφές
15:15 - 15:30   Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στο μάθημα της μουσικής
Δρ. Σμαρώ Χρυσοστόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
15:30 - 15:45   Η συμβολή της τεχνολογίας στη μουσική εκπαίδευση
Δρ. Γεωργία Γ. Μαρκέα, Σύμβουλος Μουσικής με έδρα την Α' Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας
15:45 - 16:00   Ψηφιακά προγράμματα ανοικτής πρόσβασης
Βέρα Κριεζή, Βιβλιοθηκονόμος, ΜSc, Υπεύθυνη καταλόγου και τεχνικών υπηρεσιών, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
16:00 - 16:30   Συζήτηση - Συμπεράσματα

Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη –που περιέχει τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, με μουσική σημειογραφία συνοδευόμενα από προτάσεις για εκπαιδευτική εφαρμογή και μουσικολογικά σχόλια και που προσφέρεται δωρεάν μέσα από το διαδίκτυο - έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Τον Ιούλιο του 2012 αποδόθηκε στους δημιουργούς του το βραβείο Gibson Award από τη Διεθνή Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) ως αναγνώριση για την προσφορά τους στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως στήριξη για την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για τη μουσική εκπαίδευση της Ελλάδας.
Η Ημερίδα έχει ως στόχο μέσα από την παρουσίαση του ψηφιακού μουσικού ανθολόγιου Ευτέρπη να προκληθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για το παρόν και το μέλλον της σχολικής μουσικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις παραμέτρους που μεγιστοποιούν τη συμβολή του τραγουδιού και της τεχνολογίας στη διδασκαλία-μάθηση.
Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς Μουσικής ενυπογράφως και να προβούν στις σχετικές μετατροπές στο πρόγραμμα, ώστε να διευκολύνουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ΠΕ16 (Μουσικής) να παρακολουθήσουν την Ημερίδα από τις 12:00 έως τις 14:00.
Μετά το πέρας της Ημερίδας, στους εκπαιδευτικούς Μουσικής θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης καθώς και επιμορφωτικό υλικό.
Για επιπλέον διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου οποιαδήποτε  στιγμή στο 6974765321 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gmarkea@gmail.com .
Με πολλή εκτίμηση,

                Γεωργία Γ. Μαρκέα
Σχολική Σύμβουλος ΠΕ16.01 (Μουσικής)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου